bouwrecht algemene foto

logo Leliveld Advocaten  Bouwrecht en onroerend goed | Aansprakelijkheid van de verkopend makelaar


De koper van een onroerende zaak moet bij zijn beslissing voor een groot deel af gaan op de informatie die de makelaar van de verkoper hem heeft verstrekt. Indien die informatie vervolgens niet blijkt te kloppen, wil de koper al eens de schade (mede) op die makelaar verhalen. Vaak wordt de makelaar enkel als “de boodschapper” van de verkoper gezien, of in ieder geval ziet de makelaar zichzelf graag zo indien hij in dit soort zaken wordt aangesproken. Er zijn echter gevallen waarin dat verweer niet op gaat. Veelal gevallen waarin de makelaar onjuiste gegevens verstrekt waarvan hij de onjuistheid vanwege zijn deskundigheid had moeten onderkennen of waarin de makelaar voorzichtiger had moeten zijn met het verstrekken van informatie die hij zelf niet heeft onderzocht.

Een voorbeeld daarvan is de makelaar die in de verkoopbrochure èn op funda melding maakte van een voortuin bij een appartement en ook tijdens de bezichtiging geen nadere uitleg hierbij gaf. Later bleek dat er alleen een recht op medegebruik van (een deel van) die voortuin bestond. De rechtbank Oost Nederland achtte de makelaar (en de verkoper in dit geval) aansprakelijk jegens de koper voor de schade.

Een ander (wellicht minder voor de hand liggend) voorbeeld is het geval waarin een appartement werd verkocht waarvan het woonoppervlak volgens de (NVM) makelaar 60m2 zou bedragen. Later bleek dit slechts 51,9 m2 te zijn. De bepalingen in koopovereenkomsten over indicatieve maten zijn bekend en in principe kan een koper ook nameten; de makelaar gaf aan zich op een oud NVM register te hebben gebaseerd. Sinds 1 december 2010 geldt echter een (door de NVM, VBO, VastgoedPRO e.a.) vastgestelde meetinstructie die de (aangesloten) makelaar verplicht is te volgen. Dat deze makelaar op de gegevens uit een register vertrouwde die niet klopte kwam volgens de rechtbank Den Haag derhalve voor rekening van de makelaar en hij werd gehouden de schade ad € 12.000,-- te vergoeden. 

Meer weten over uw eigen rechtspositie?

 

Bovenstaande informatie schept een algemeen maar niet volledig beeld van de aansprakelijkheid van de verkopend makelaar. In de praktijk worden deze vaak ingekleurd door de feitelijke omstandigheden van het geval. En die verschillen vaak. Wilt u meer weten over uw rechtspositie en wenst u een advies op maat, neem dan contact op met een deskundige advocaat van een van onze vestigingen. Het eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Onze advocaten helpen u graag verder.

 

Bijgewerkt: juni 2016

Disclaimer

Aan de inhoud van bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

 logo Leliveld Advocaten   Blog & News

Laatste Blog


Incasso deel 1: ingebrekestelling en schriftelijkheid

Wanneer u onderneemt, zal het vast wel eens voorkomen dat u een partij goederen of diensten levert en deze partij weigert om de factuur te voldoen. Deze serie blogs zal stap voor stap laten zien hoe u er voor kan zorgen dat u alsnog het geld (met wellicht zelfs een beet ..

Lees meer

Laatste Nieuws

logo Leliveld Advocaten   Events
Wij organiseren regelmatig ontbijtsessies om u op de hoogte te houden van belangrijke regels en wetten. 

Wilt u voor uw directie en/of managers een specifieke workshop, neem dan vrijblijvend contact met ons op.