bouwrecht algemene foto

logo Leliveld Advocaten  Bouwrecht en onroerend goed | De AVA 2013


ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR AANNEMING VAN WERK

In maart 2013 heeft Bouwend Nederland de nieuwe Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk vastgesteld, kortweg: de AVA 2013. De vorige voorwaarden uit 1992 waarin bedragen nog in guldens werden genoemd waren ook wel aan vervanging toe.

De AVA zijn in beginsel een eenvoudigere versie van de UAV. De UAV zijn in 2012 gewijzigd (zie andere column op deze site) en volgens Bouwend Nederland moest eerst op die herziening worden gewacht voordat de AVA konden worden aangepast. De herziening van de UAV betrof echter een lichte herziening, terwijl de AVA op punten ingrijpend zijn gewijzigd ten opzichte van de versie uit 1992. Deze wijzigingen vallen grotendeels nadelig uit voor de consument-opdrachtgever. Voor de opdrachtgever is het dan ook  aantrekkelijker om de AVA 1992 van toepassing te blijven verklaren en niet de AVA 2013.

De vijf belangrijkste wijzigingen in de AVA 2013 ten opzichte van de AVA 1992 zijn volgens Bouwend Nederland:

- Meerwerk kan deels vooraf worden gefactureerd;

- De opleveringsprocedure is vereenvoudigd;

- Bij oplevering moeten de openstaande facturen betaald zijn;

- Nota bene: consument-opdrachtgevers kunnen aanspraak maken op de wettelijke 5% depotregeling waarbij de depotkosten evenwel voor rekening van de consument opdrachtgever komen;

- De boete voor te late oplevering is €40,- per werkdag en kent een maximum;

- De aansprakelijkheid voor ontwerpfouten is beperkt.

Meer weten over uw eigen rechtspositie?

Bovenstaande informatie schept een algemeen maar niet volledig beeld van de AVA 2013. In de praktijk worden deze vaak ingekleurd door de feitelijke omstandigheden van het geval. En die verschillen vaak. Wilt u meer weten over uw rechtspositie en wenst u een advies op maat, neem dan contact op met een deskundige advocaat van een van onze vestigingen. Het eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Onze advocaten helpen u graag verder.

 

Bijgewerkt: juni 2016

Disclaimer

Aan de inhoud van bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.


logo Leliveld Advocaten   Blog & News

Laatste Blog


Incasso deel 1: ingebrekestelling en schriftelijkheid

Wanneer u onderneemt, zal het vast wel eens voorkomen dat u een partij goederen of diensten levert en deze partij weigert om de factuur te voldoen. Deze serie blogs zal stap voor stap laten zien hoe u er voor kan zorgen dat u alsnog het geld (met wellicht zelfs een beet ..

Lees meer

Laatste Nieuws

logo Leliveld Advocaten   Events
Wij organiseren regelmatig ontbijtsessies om u op de hoogte te houden van belangrijke regels en wetten. 

Wilt u voor uw directie en/of managers een specifieke workshop, neem dan vrijblijvend contact met ons op.