ie-recht algemene foto

logo Leliveld Advocaten  Intellectuele eigendom | Domeinnamen

Gebruik van domeinnaam met merk van de fabrikant

Goed nieuws: De Vzr. Rechtbank ’s-Gravenhage heeft op 2 september 2010 een vonnis gewezen waarbij het verboden werd om een domeinnaam te gebruiken voor een webwinkel met het merk van de fabrikant erin.

Waar ging het om? Het is Grohe, een fabrikant van sanitairartikelen, gelukt om het gebruik van de domeinnaam www.grohekranenshop.nl door een webwinkel tegen te gaan. Grohe is een bekende fabrikant van douches en kranen. Zij heeft de merknaam GROHE o.a. voor de Benelux geregistreerd sedert 1973 en haar beeldmerk sedert 1992. R&M exploiteert webwinkels en heeft op 18 juni 2009 de domeinnaam grohekranenshop.nl vastgelegd. Zij verkoopt via deze site uitsluitend Grohe kranen en douches, die zij van een distributeur van Grohe betrekt. Grohe baseerde haar sommatie om het gebruik van de domeinnaam te stoppen op haar merk- en handelsnaamrechten.

De rechter was van oordeel dat R&M inbreuk maakt op zowel de merk- als handelsnaamrechten van Grohe. De rechter gebiedt R&M binnen 48 uur de inbreuk te staken en beveelt de domeinnaam grohekranenshop.nl over te dragen aan Grohe. R&M wekte namelijk - louter door het gebruik van de domainnaam www.grohekranenshop.nl - de indruk van een commerciële band. R&M profiteerde van de bekendheid van de Grohe merken terwijl geen sprake was van een ondubbelzinnige toestemming of een merklicentie.

Kortom, het is nu dus mogelijk om wederverkopers (niet-officiële) te verbieden om een domeinnaam te hanteren waarin het merk en/of de handelsnaam van de fabrikant of leverancier is opgenomen. 

 

Meer weten over uw eigen rechtspositie?

Bovenstaande informatie schept een algemeen maar niet volledig beeld van de domeinnaam. In de praktijk wordt dit vaak ingekleurd door de feitelijke omstandigheden van het geval. En die verschillen vaak. Wilt u meer weten over uw rechtspositie en wenst u een advies op maat, neem dan contact op met een deskundige advocaat van een van onze vestigingen. Het eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Onze advocaten helpen u graag verder.

Bijgewerkt: juni 2016

Disclaimer

Aan de inhoud van bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.


 


logo Leliveld Advocaten   Blog & News

Laatste Blog


Incasso deel 1: ingebrekestelling en schriftelijkheid

Wanneer u onderneemt, zal het vast wel eens voorkomen dat u een partij goederen of diensten levert en deze partij weigert om de factuur te voldoen. Deze serie blogs zal stap voor stap laten zien hoe u er voor kan zorgen dat u alsnog het geld (met wellicht zelfs een beet ..

Lees meer

Laatste Nieuws

logo Leliveld Advocaten   Events
Wij organiseren regelmatig ontbijtsessies om u op de hoogte te houden van belangrijke regels en wetten. 

Wilt u voor uw directie en/of managers een specifieke workshop, neem dan vrijblijvend contact met ons op.