ie-recht algemene foto

logo Leliveld Advocaten  Intellectuele eigendom | Naburige rechten

Naburige rechten zijn een aantal rechten die naast het auteursrecht staan, en die een uitvoerend kunstenaar of producent het recht geven te beslissen over opname, vermenigvuldiging, en uitzending van een uitvoering en daar een billijke vergoeding voor te ontvangen. Naburige rechten beschermen dus  het werk van uitvoerende kunstenaars (bijvoorbeeld musici, acteurs, dansers), platenmaatschappijen en omroeporganisaties. Een zangeres die een lied van iemand anders zingt, heeft op haar uitvoering van dat lied niet de auteursrechten, maar wel rechten die daar op lijken: naburige rechten. Naburige rechten duren 50 jaar gerekend vanaf het einde van het jaar waarin:

  • de uitvoering heeft plaatsgehad en/of

     

  • de geluidsdrager is uitgebracht en/of

     

  • het omroepprogramma is uitgezonden.

     

Meer weten over uw eigen rechtspositie?

Bovenstaande informatie schept een algemeen maar niet volledig beeld van naburige rechten. In de praktijk wordt dit vaak ingekleurd door de feitelijke omstandigheden van het geval. En die verschillen vaak. Wilt u meer weten over uw rechtspositie en wenst u een advies op maat, neem dan contact op met een deskundige advocaat van een van onze vestigingen. Het eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Onze advocaten helpen u graag verder.

 

Bijgewerkt: juni 2016

Disclaimer

Aan de inhoud van bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.

 


 

 

 

 


logo Leliveld Advocaten   Blog & News

Laatste Blog


Incasso deel 1: ingebrekestelling en schriftelijkheid

Wanneer u onderneemt, zal het vast wel eens voorkomen dat u een partij goederen of diensten levert en deze partij weigert om de factuur te voldoen. Deze serie blogs zal stap voor stap laten zien hoe u er voor kan zorgen dat u alsnog het geld (met wellicht zelfs een beet ..

Lees meer

Laatste Nieuws

logo Leliveld Advocaten   Events
Wij organiseren regelmatig ontbijtsessies om u op de hoogte te houden van belangrijke regels en wetten. 

Wilt u voor uw directie en/of managers een specifieke workshop, neem dan vrijblijvend contact met ons op.