handelsrecht-ondernemingsrecht algemene foto

logo Leliveld Advocaten  Ondernemingsrecht | Algemeen

Het ondernemingsrecht omvat een aantal rechtsgebieden waar ondernemingen of ondernemers vaak mee te maken hebben. Wilt u bijvoorbeeld een samenwerkingsverband aangaan met een andere onderneming? Of heeft u ruzie met een mede aandeelhouder of een vennoot?  Of staat u voor de keuze om een BV op te richten en bent u op zoek naar de meest wenselijke vorm? Maar misschien wilt u juist uw onderneming verkopen en heeft u daarbij advies en ondersteuning nodig? Of verkeert uw bedrijf in moeilijkheden en is een herstructurering of turn around noodzakelijk ter voorkoming van een faillissement? Bent u bestuurder van een vennootschap en wordt u aansprakelijk gesteld?

Allemaal zaken die worden beantwoord door het ondernemingsrecht. 

Een specifiek en veel voorkomend onderdeel van het ondernemingsrecht is het vennootschapsrecht. Het vennootschapsrecht bestrijkt de rechtsvormen waarmee ondernemingen gedreven worden. De rechtsvorm is het juridisch omhulsel van de onderneming. De hoofdthema’s van het vennootschapsrecht zijn: 

  • de juridische organisatie of inrichting van de onderneming, de externe vertegenwoordiging van de onderneming;
  • de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de gang van zaken binnen de onderneming;
  • de wijze waarop ruzie tussen aandeelhouders, bestuurders of vennoten kunnen worden geregeld;

Hoe deze thema’s geregeld zijn, is afhankelijk van de rechtsvorm waarin een onderneming gegoten is, zoals in de vorm van een eenmanszaak, de vennootschap onder firma (VOF), de commanditaire vennootschap (CV), de besloten vennootschap (BV) en de naamloze vennootschap (NV). Iedere rechtsvorm heeft zo zijn specifieke kenmerken, gevolgen en problemen. 

Maar het ondernemingsrecht omvat meer dan dat. Voor specifieke informatie binnen het ondernemingsrecht kunt u doorklikken op een van de onderwerpen aan de rechterzijde van deze pagina.

Bijgewerkt: mei 2016 

Disclaimer
Aan de inhoud van bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.logo Leliveld Advocaten   Blog & News

Laatste Blog


Incasso deel 1: ingebrekestelling en schriftelijkheid

Wanneer u onderneemt, zal het vast wel eens voorkomen dat u een partij goederen of diensten levert en deze partij weigert om de factuur te voldoen. Deze serie blogs zal stap voor stap laten zien hoe u er voor kan zorgen dat u alsnog het geld (met wellicht zelfs een beet ..

Lees meer

Laatste Nieuws

logo Leliveld Advocaten   Events
Wij organiseren regelmatig ontbijtsessies om u op de hoogte te houden van belangrijke regels en wetten. 

Wilt u voor uw directie en/of managers een specifieke workshop, neem dan vrijblijvend contact met ons op.