handelsrecht-ondernemingsrecht algemene foto

logo Leliveld Advocaten  Ondernemingsrecht | Samenwerkingsovereenkomst en joint-venture

Mogelijkerwijs bent u op zoek naar een juridisch houdbare samenwerking met een andere partij. Zo kan het zijn dat u van plan bent een product of dienst op de markt te brengen met iemand anders waarna de winst tussen u beiden wordt gedeeld. Dit, terwijl u het niet ziet zitten om een geheel nieuwe vennootschap op te richten waarin u beiden aandeelhouder wordt, noch om te fuseren. Immers, het opstarten van een geheel nieuwe onderneming brengt weer initiële investeringen mee en u behoudt graag uw eigen vennootschap zonder deze ‘’op te laten gaan’’ in een andere.

Een dergelijke samenwerking is onder meer mogelijk door middel van een joint venture.

Wat is het?

Bij een joint venture ontplooien twee of meer ondernemingen gezamenlijk een economische activiteit. De afspraken tussen deze partijen worden vervolgens opgenomen in een joint venture overeenkomst. Het is daarom ook heel goed mogelijk dat ‘’naar buiten toe’’ helemaal geen blijk is van enige samenwerking, terwijl deze in de praktijk wel degelijk bestaat.

Voordelen

Reeds eerder werd het grote voordeel genoemd bij een joint venture van het ontwijken van alles dat komt kijken bij het oprichten van een nieuwe onderneming, waaronder de kosten en verplichtingen zoals het publiceren van een jaarrekening. Wanneer een joint venture wordt aangegaan, blijft verder uw eigen vennootschap gewoon bestaan. De structuur van de vennootschap als zodanig wordt dan ook niet gewijzigd. U behoudt dus uw eigen zelfstandige positie op de markt, waardoor u minder risico’s loopt. Wel wordt een gedeelte van de onderneming onder gezamenlijke controle geplaatst. Het is daarom dus wel mogelijk dat de structuur van de onderneming wordt gewijzigd.

Een ander groot voordeel is het feit dat de partijen gezamenlijk de kosten dragen.

Nadelen

Wanneer er duurzame samenwerkingen of joint ventures ontstaan, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor de vennootschap. Zo kan een vennootschap zich minder zelfstandig opstellen en kan de handelingsvrijheid beperkt worden. Verscheidene auteurs beschrijven een joint venture als zowel het opgeven van de beslissingsmacht als het verwerven van die macht. Bij het opheffen van een joint venture overeenkomst gebeurt dan in principe weer hetzelfde, immers: de beslissingsmacht die eerst was opgeheven, keert terug en tegelijkertijd moet men de – door de joint venture verkregen - beslissingsmacht terug gegeven.

Tevens kan het bij (complexe) joint ventures lastig zijn om grip te houden op de financiën. Ook kunnen er vervelende situaties optreden wanneer een der partijen failleert. Daarom is het van groot belang om in de joint venture overeenkomst de afspraken tussen de partijen goed en helder vast te leggen.

Meer weten over uw eigen rechtspositie?

Bovenstaande informatie schept een algemeen maar niet volledig beeld van de joint venture. In de praktijk worden deze vaak ingekleurd door de feitelijke omstandigheden van het geval. En die verschillen vaak. Wilt u meer weten over uw rechtspositie en wenst u een advies op maat, neem dan contact op met een deskundige advocaat van een van onze vestigingen. Het eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. Onze advocaten helpen u graag verder.


Bijgewerkt: juni 2016

Disclaimer

Aan de inhoud van bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.


 logo Leliveld Advocaten   Blog & News

Laatste Blog


Incasso deel 1: ingebrekestelling en schriftelijkheid

Wanneer u onderneemt, zal het vast wel eens voorkomen dat u een partij goederen of diensten levert en deze partij weigert om de factuur te voldoen. Deze serie blogs zal stap voor stap laten zien hoe u er voor kan zorgen dat u alsnog het geld (met wellicht zelfs een beet ..

Lees meer

Laatste Nieuws

logo Leliveld Advocaten   Events
Wij organiseren regelmatig ontbijtsessies om u op de hoogte te houden van belangrijke regels en wetten. 

Wilt u voor uw directie en/of managers een specifieke workshop, neem dan vrijblijvend contact met ons op.