Rechtbanken tijdelijk gesloten door Corona uitbraak. Zo heeft de Rechtspraak besloten. Maar wat kunt u doen als u een spoedeisende zaak heeft? Mr James Leliveld legt uit wat mogelijk is.

Voor diegene die het nog niet wisten. Ook rechters zijn mensen. Dus ook gerechtelijke instanties nemen door het Coronavirus hun maatregelen. Rechtbanken en Gerechtshoven zijn tot nader order in elk geval gesloten tot 6 april 2020. En wie weet, misschien nog wel langer. Alleen urgente zaken zullen nog worden behandeld.

Hoe zit het met spoedeisende zaken, zoals een kort geding?

Maar wat is urgent? En wat betekent dit voor u als u een civiele spoedzaak heeft? Denk bijvoorbeeld aan een geldvordering in kort geding. Een spoed situatie waarin u niet kunt wachten totdat de Rechtbanken weer open gaan.

Kunt u dan nog wel terecht bij de rechter?

Ja, in beginsel wel. Maar ook de rechterlijke instanties hebben hun werkwijzen aangepast.

Sowieso geldt in het algemeen dat een kort geding zaak niet al te ingewikkeld mag zijn. Een kort geding is slechts een voorlopige voorziening. En zo’n procedure leent zich niet voor een uitgebreid onderzoek door de rechter. Kortom, voor kort geding rechter moet redelijk duidelijk zijn dat de vordering van de eisende partij ook in een gewone procedure een goede kans van slagen maakt..

Superspoed

Maar nu komt er nog iets extra’s bij. Er zal alleen een mondelinge behandeling plaatsvinden in kort geding zaak, indien sprake is van “super spoed”. Wat dat inhoud ze zal door de rechter van geval tot geval worden beoordeeld voordat de zaak op zitting wordt gebracht.

Maar wat nu als u wel een spoed zaak heeft, hetgeen een kort geding normaal gesproken rechtvaardigt, maar dat de rechter geen “superspoed” aanwezig acht? In dat geval heeft de Rechtspraak ook voorzien dat het mogelijk moet zijn om virtueel te procederen. Bijvoorbeeld via Skype of FaceTime.

Maar is uw advocaat daarop voorbereid?

Op zich een goed idee van de Rechtspraak. Daar valt niets op af te dingen. Maar dan moet het natuurlijk wel zo zijn, dat ook het kantoor van uw advocaat daarop volledig is ingericht. Zijn of haar kantoor moet dan wel die ICT-technische mogelijkheden hebben.

Wij zijn klaar voor het digitale kort geding

Als kantoor hebben wij de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onze ICT structuur. Een ontwikkeling die niet kon uitblijven en waarop wij al jaren hebben voorgesorteerd. Uiteraard hebben wij natuurlijk geen rekening gehouden met een virus uitbraak, maar deze investering komt ons en onze cliënten nu wel goed van pas.

Vanuit kantoor kunnen wij eenvoudig digitaal procederen. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Dus mocht een procedure in kort geding voor u noodzakelijk zijn, dan kunt u zeker bij ons terecht.

Wij zijn er klaar voor!

Meer weten over procederen in Corona tijd of de juridische gevolgen van Corona? Of overweegt u voor uw onderneming een noodplan te maken en wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem contact op mr James Leliveld en maak gebruik van het gratis oriënterend gesprek. Vaak kan ik u al snel voorzien van een goede strategie. U kunt mij bereiken via onderstaande button, mobiel +31 6 26 53 23 20 of per mail leliveld@leliveldadvocaten.nl

Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Een persoonlijk gesprek is natuurlijk mogelijk. Maar laten we het zekere voor het onzekere nemen en ons beperken tot Video bellen. 

Contact