[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1506445148894{padding-bottom: 70px !important;}”]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1504365085719{padding-bottom: 40px !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1503758385717{padding-top: 40px !important;padding-bottom: 30px !important;}”][vc_custom_heading text=”BESLOTEN VENNOOTSCHAP (BV)” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23999999″ use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1509622767308{padding-bottom: 70px !important;}”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_custom_heading text=”Wat is een besloten vennootschap (B.V.)” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (B.V.) is een rechtsvorm waarin een onderneming kan worden gedreven. De rechtsvorm van de onderneming bepaalt onder andere de interne structuur van de onderneming, de vertegenwoordigingsbevoegdheid binnen de onderneming en de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid binnen de onderneming. De bv kan door één of meer personen bij notariële akte worden opgericht. De akte wordt getekend door alle oprichters en allen die aandelen in de bv nemen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_custom_heading text=”Statuten van een besloten vennootschap” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]De akte van oprichting moet de statuten van de besloten vennootschap bevatten. Statuten zijn regels over de gehele organisatie van de vennootschap opgesteld door haar oprichters. De wet geeft aan wat er minimaal in de statuten dient te worden opgenomen. Dit zijn de naam, de zetel, het doel (werkterrein) van de vennootschap en het aantal en het bedrag van de aandelen.De wet regelt de verhoudingen binnen een besloten vennootschap. Afwijking van sommige wetsbepalingen is wel toegestaan. Men dient de afwijkende regelingen in de statuten op te nemen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_custom_heading text=”Participatie door aandelen in een besloten vennootschap” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Men kan uitsluitend in een besloten vennootschap participeren door middel van één of meer aandelen in het vennootschapskapitaal. De besloten vennootschap wordt daarom ook wel een kapitaalvennootschap genoemd.
Bij de oprichting van de bv dient minimaal één aandeel te worden uitgegeven. Wordt er slechts één aandeel uitgegeven dan noemt men de onderneming een eenpersoons-bv. Er geldt geen verplicht minimum kapitaal voor de oprichting van de vennootschap, 1 eurocent is voldoende.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text css=”.vc_custom_1512467866054{padding-top: 80px !important;}”]Aandelen hebben verschillende functies. Door het uitgeven van aandelen kan de vennootschap:[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”opsom” css=”.vc_custom_1512467879035{padding-top: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;}”][resetlist]
- vermogen aantrekken
- zeggenschap toekennen
- winst verdelen
[/resetlist][/vc_column_text][vc_column_text]
In een besloten vennootschap staan de aandelen op naam en de overdracht ervan kan in beginsel niet vrijelijk plaatsvinden (blokkeringsregeling). In geval een aandeelhouder zijn aandelen wil overdragen, dient hij deze eerst aan de medeaandeelhouders aan te bieden. De overdracht geschiedt door middel van een notariële akte.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”3545″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_custom_heading text=”Aansprakelijkheid voor handelen van een besloten vennootschap” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]De belangrijkste overweging om te kiezen voor een besloten vennootschap is om de aansprakelijkheid van bestuurders en aandeelhouders in privé uit te sluiten. Bestuurders zijn in een besloten vennootschap in beginsel niet aansprakelijk voor de handelingen die zij in de naam van de bv verrichten.
De aandeelhouders kunnen slechts het bedrag dat zij op hun aandelen behoren te storten, kwijtraken. Dit is enkel anders als de bestuurder(s) of aandeelhouder(s) onrechtmatig handelen of hun bevoegdheden te buiten gaan of verplichtingen niet naleven.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_custom_heading text=”Organen besloten vennootschap” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Algemene vergadering van aandeelhouders (ava) – de hoogste macht light bij de aandeelhouders. Aandeelhouders bezitten aandelen en dus het kapitaal van de vennootschap. Aandeelhouders benoemen en ontslaan het bestuur.
Bestuurders – bestuurders hebben de dagelijkse leiding binnen de vennootschap. Zij worden benoemd en ontslagen door de algemene vergadering.
DGA – bij kleine besloten vennootschappen is de bestuurder vaak ook de enige aandeelhouder, ofwel directeur grootaandeelhouder.
Raad van commissarissen – elke besloten vennootschap kan een raad van commissarissen hebben. Is een raad van commissarissen ingesteld dan houdt zij toezicht op het bestuur. In dit two-tier-model bestaan dus twee organen naast elkaar, het bestuur en de raad van commissarissen. Het is ook mogelijk om een one-tier model te hanteren. In dit bestuursmodel maken de toezichthouders deel uit van het bestuur. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen uitvoerende bestuurders en niet uitvoerende bestuurders.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text css=”.vc_custom_1512467780992{padding-top: 50px !important;}”]Ondernemingsraad (OR) – heeft een organisaties 50 of meer werknemers, dan dient een ondernemingsraad te worden ingesteld. Door middel van de ondernemingsraad hebben werknemers inspraak binnen de organisatie waarvoor zij werken. De ondernemingsraad bestaat uit vertegenwoordiger van de werknemers. Zij kan bijdragen aan het goed functioneren van de organisatie door te controleren of de organisatie zich houdt aan wetten en regels. De ondernemingsraad heeft in bepaalde gevallen een adviserende rol.
Bijgewerkt november 2017
Disclaimer
Aan de inhoud van bovenstaande tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Meer weten over uw eigen rechtspositie?
Voor specifieke informatie over dit rechtsgebied kunt u doorklikken op een van de onderstaande blogs of gebruik maken van het gratis oriënterend gesprek.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1509629215816{padding-top: 50px !important;padding-bottom: 50px !important;background-color: #eeeeee !important;}”][vc_column][vc_custom_heading text=”BLOGS” font_container=”tag:p|font_size:16PX|text_align:center|color:%23999999|line_height:16PX” google_fonts=”font_family:Roboto%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css=”.vc_custom_1510674813095{padding-top: 50px !important;padding-bottom: 80px !important;}”][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”6″ style=”pagination” grid_id=”vc_gid:1512467307444-3fae3cea-5f07-10″ taxonomies=”65″][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1510674889863{margin-top: -50px !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1505658197412{padding-top: 50px !important;padding-bottom: 50px !important;}”][vc_column_text]